Altijd het grootste assortiment bedden, matrassen en meubels tegen bodemprijzen.

Waarom slaap zo belangrijk voor je is

  • Home
  • Wonen
Waarom slaap zo belangrijk voor je is

Een goede nachtrust is voor ieder mens erg belangrijk. Slaap wordt namelijk gezien als het moment van de dag waarop het lichaam en de geest kunnen uitrusten en zich kunnen herstellen. Zelfs wanneer je probeert voor een lange periode wakker te blijven zal je vroeg of laat vanzelf in slaap vallen. De verschillende redenen waarom slaap nou echt zo belangrijk is zijn in dit artikel uitgelegd.

De hoeveelheid slaap beïnvloedt je emoties

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat slaap een effect heeft op onze sociale omgang. Er wordt van uitgegaan dat een slechte slaap het vermogen om sociale signalen op te vangen en te verwerken zeer negatief beïnvloed. Ook heeft een slechte nachtrust een negatief effect op het geheugen. Daarom zijn goede bedden of boxsprings geen verkeerde investering. Dit is al te merken na enkel een nacht slecht slapen. Je kunt je dan minder goed concentreren, maakt sneller slordigheidsfouten en bent prikkelbaar. Door te werken aan een goede slaapcyclus verbeter je dus je cognitieve vermogen, productiviteit, concentratie en gehele presentatie. 

Door een goede nachtrust wordt je atletisch vermogen verbeterd

Naast dat slaap de emoties beïnvloed, beïnvloed het ook de atletische prestaties. Door een korte en/of onregelmatige slaap wordt dan de cognitieve prestaties en de psychische weerbaarheid verminderd. Dit is vooral bij duursport erg van belang. Zowel het uithoudingsvermogen als de lichamelijke kracht verslechteren snel bij een onthouding van slaap. 

Ook is slaap van belang voor een volledig herstel na het trainen. Het herstel van de beschadigde spieren en de regulering van het hongergevoel worden namelijk beïnvloed door een verstoorde slaap cyclus. Goed slapen zorgt er dus voor dat je na een training volledig kunt herstellen zodat je atletisch vermogen kan verbeteren.

Weinig slaap kan gewichtstoename veroorzaken

Een slechte nachtrust heeft een sterk verband met gewichtstoename. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die weinig slapen of een verstoorde nachtrust hebben relatief gezien meer overgewicht hebben dan mensen die goed slapen. Het is zelfs aangetoond dat mensen die slecht slapen een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas. Dit effect van slaap op het toenemen van gewicht kan ook worden verklaard door een aantal indirecte gevolgen zoals minder motivatie om te bewegen. Een goede nachtrust is dus van zeer groot belang wanneer je op gewicht probeert te blijven of wanneer je gewicht probeert te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *