Altijd het grootste assortiment bedden, matrassen en meubels tegen bodemprijzen.

Je slaapkamer zo inrichten dat je beter slaapt

  • Home
  • Wonen
Je slaapkamer zo inrichten dat je beter slaapt

Het is mogelijk dat je wel eens de uitdrukking “wakker worden aan de verkeerde kant van het bed” hebt gehoord. Dit is met name belangrijk omdat wakker worden in een gezellige slaapkamer de toon kan zetten voor de rest van de dag. Want als dat niet zo is, is de kans groot dat je stemming de rest van de dag slecht zal zijn. Als je kamer een sfeer heeft waarin je je verfrist en kalm voelt, kan dit een aanzienlijke invloed hebben op je dagelijks leven en je helpen de slaap te krijgen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Een slaapkamer is echter veel meer dan alleen maar slapen. Je slaapkamer moet een toevluchtsoord zijn waar je je kunt terugtrekken, tot rust kunt komen en je altijd op je gemak voelt. Er zijn veel dingen die je in je slaapkamer kunt doen om het comfort te verbeteren, zoals het dekbedovertrek vervangen, nieuwe kussens kopen, de kamer indelen en de temperatuur instellen.

Richt je slaapkamer in

Een goede nachtrust is volgens veel mensen afhankelijk van de sfeer en inrichting van de slaapkamer en het meubilair. Lawaai, buitenverlichting en de indeling van het meubilair zijn allemaal voorbeelden van dergelijke invloeden. Talrijke studies hebben uitgewezen dat lawaai van buitenaf, dat vaak wordt veroorzaakt door het verkeer, kan leiden tot een slechte nachtrust en gezondheidsproblemen op lange termijn. Uit een onderzoek naar de slaapkamer omgeving van vrouwen bleek dat wanneer het geluidsniveau en het lichtniveau werden verminderd, ongeveer de helft van de deelnemende vrouwen een betere slaapkwaliteit rapporteerde. Om de slaapkamer omgeving zo comfortabel mogelijk te maken, probeer je lawaai, licht en kunstlicht van buitenaf van gadgets zoals wekkers tot een minimum te beperken. Zorg ervoor dat je slaapkamer een vredige, rustige, schone en aangename omgeving is om tijd in door te brengen. Als je je slaapkamer eenmaal aan je voorkeuren hebt aangepast, zul je een aanzienlijke verbetering van je slaapkwaliteit merken. Iedereen wil immers slapen op een plek die zowel comfortabel als veilig is.

Stel de temperatuur van de slaapkamer in

De temperatuur van het lichaam en de omgeving kan ook een belangrijke invloed hebben op de slaapkwaliteit. Zoals je misschien al in de zomer of in een warm klimaat hebt ontdekt, kan het heel moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen als de temperatuur te hoog is. Je kunt het warm krijgen en zweterig worden, waardoor het moeilijk wordt om later die nacht nog comfortabel te slapen. Dit is ook het geval bij echt koude temperaturen. Als het te koud wordt, kan het zijn dat je rilt en af en toe moet plassen. Dit creëert natuurlijk een nieuw probleem, omdat je dan vaak moet opstaan om naar het toilet te gaan. Volgens een onderzoek had de temperatuur van de slaapkamer een grotere invloed op de slaapkwaliteit dan lawaai van buitenaf. Volgens ander onderzoek kan een hogere lichaams- en slaapkamertemperatuur zowel de slaapkwaliteit verlagen als het wakker liggen verhogen. De meeste mensen lijken temperaturen rond de 20°C als aangenaam te ervaren, hoewel dit kan variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en gewoonten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *