Altijd het grootste assortiment bedden, matrassen en meubels tegen bodemprijzen.

Houten vloer leggen in de slaapkamer

  • Home
  • Wonen
houten vloer slaapkamer

De plaatsing van de houten vloer gebeurt in de eindfase van de werkzaamheden, waarbij de omgeving wordt beschermd door deuren en ramen te plaatsen die de vloer beschermen tegen de inwerking van zon en regen, en ook zonder tekenen van infiltratie via de ondervloer of de muren. De muren moeten worden geverfd nadat de houten vloer is gelegd, waarbij de vloer moet worden beschermd met golfkarton.

Na de plaatsing is er een aanpassingsperiode van het hout gedurende ongeveer 15 dagen, waarin het gebruikelijk is dat de stukken lichtjes verschuiven, waardoor scheuren en oneffenheden ontstaan, die met breeuwen kunnen worden verholpen.

Installatiemethoden

Schroeven gebruiken
Schroeven worden gebruikt om het hout aan de ondervloer te bevestigen. De planken moeten goed tegen elkaar worden aangedrukt, en aan de bovenkant worden gaten gemaakt waar de schroeven in worden geplaatst. De koppen van de schroeven zijn bedekt met kleine stukjes hout. Dit type plaatsing wordt gebruikt bij traditionele vloeren.

Met lijm
Lijm wordt gebruikt om het hout rechtstreeks op de ondervloer of een andere bestaande vloer te bevestigen. De houten delen worden afzonderlijk bevestigd op de ondervloer of een andere bestaande vloer die reeds geëgaliseerd en waterdicht is, met speciale witte lijm voor houten vloeren, of watervrije PU (Polyurethaan) lijm, volgens een uitlijningspatroon.

De gebruikte hoeveelheid lijm is gemiddeld 1 kilogram per 1 vierkante meter vloer, en na het lijmen moet men ongeveer 15 dagen wachten op de aanpassing en het drogen van de lijm.

Hoe de ondervloer moet worden voorbereid
De ondervloer moet worden voorbereid met cement en zand in de verhouding 3×1, met een dikte van 5 centimeter, waterdicht, geëgaliseerd en vrij van vocht. De basis wordt gevormd door een laag grond met een laag grind, beton en een asfaltdeken of plastic folie om infiltratie van vocht te voorkomen. Het moet 30 dagen drogen voordat de houten vloer wordt gelegd.

Bij vloeren op de begane grond moet er goed op worden gelet dat er geen vocht binnendringt, omdat er dan scheuren kunnen ontstaan waar het vocht opstijgt en het hout aantast. Daartoe is het van essentieel belang een asfaltdeken of plastic folie te gebruiken tussen het beton boven de grindlaag en de ondervloer. Het is niet nodig de deken of het dekzeil te gebruiken voor vloeren op platen of verhoogde vloeren.

De laatste fase
De afwerking is een oppervlakkige bedekking om de vloer te beschermen tegen dagelijkse slijtage. Het wordt gedaan na de periode van aanpassing van het hout, met enkele stadia van schuren tot het een gewenste polijsting heeft bereikt, en het aanbrengen van transparante vernis of hars, slijtvast en elastisch om de normale bewegingen van het hout te volgen. Er zijn vier mogelijkheden voor de afwerkingsharsen: superglanzend, glanzend, half glanzend of satijn, en mat.

Bron: stylishcolors.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *