Altijd het grootste assortiment bedden, matrassen en meubels tegen bodemprijzen.

Hoe maak je een overwoekerde tuin weer mooi?

  • Home
  • Wonen
overwoekerde tuin

Zie je het potentieel van je overwoekerde tuin, maar weet je niet waar te beginnen? De Wit Hekwerk heeft de mooiste sierpoorten en hekken. Als je zou willen dat er een snelle manier was om het net wat netter te maken zonder er een hele week aan te besteden, lees dan verder!

Opruimen en maaien

In een overwoekerde tuin kan het gemakkelijk zijn om dingen over het hoofd te zien. Maar zelfs als ze niet opvallen, kan het kleinste stukje afval, zelfs tuin gerelateerde items zoals lege zakken of kapotte plantenpotten, ervoor zorgen dat een anders zo mooie tuin er verwaarloosd uitziet. Ervoor zorgen dat uw tuin volledig vrij is van dingen die daar niet thuishoren, is de essentiële eerste stap. Zodra dit is gebeurd, kunt u het gazon maaien. U zult al een enorm verschil zien en u zult duidelijker kunnen zien welke gebieden uw volgende aandacht nodig hebben.

Gras

Een voorspelbare suggestie, maar toch een belangrijke! Als u in korte tijd drastische zichtbare veranderingen wilt aanbrengen, richt u zich dan eerst op groot, voor de hand liggend onkruid zoals brandnetels en braamstruiken. Deze kunnen gemakkelijk uit de hand lopen in een overwoekerde tuin en het verwijderen ervan (en hun wortels) kan zeer bevredigend zijn. In alle gebieden die u hebt geruimd, zal het toevoegen van een laag mulch voorkomen dat onkruid in de toekomst terugkeert.

Snoeien

Soms verspreiden struiken en struiken zich in de loop van de tijd en zien ze er misschien minder gezond uit, en dragen ze ook bij aan het onbeheerste uiterlijk van een overwoekerde tuin. Bepaalde soorten zoals sering, kamperfoelie, forsythia, spirea en hortensia’s kunnen zeer laag worden gesnoeid (stokken kunnen worden ingekort tot een hoogte van 6-10 inch) om verjonging te stimuleren. Dit moet meestal in het voorjaar worden gedaan, voordat er knoppen verschijnen, en dit kan leiden tot een gezonder uitziende plant. Niet alle struiken kunnen echter herstellen van zo’n drastische snoei, dus zoek altijd uit wat de aanbevolen snoeimethode voor elke soort is.

Sommige, zoals viburnum of toverhazelaar, moeten in een periode van ongeveer drie jaar in fasen worden teruggesnoeid. Als je eenmaal de juiste aanpak voor de plant hebt gevonden, kan een goede snoeibeurt struiken en bomen nieuw leven inblazen en je het gevoel teruggeven dat je de controle over je tuin hebt.

Definieer en verover

Schone, goed gedefinieerde randen maken het verschil voor hoe netjes een tuin eruitziet. In een overwoekerde tuin kunnen verschillende soorten groene planten, zoals gras en groenbladige borderplanten, in elkaar overlopen, waardoor je tuin een beetje een wilde uitstraling krijgt. U kunt individuele planten of delen van de tuin benadrukken door ze strakke randen te geven. Snijd eerst eventuele grasranden en markeer vervolgens de grenzen tussen gazon en planten met aarde, mulch of kiezelstenen. Roodbruine mulch vormt een bijzonder opvallend contrast met groene bladeren, waardoor ze er nog groener en gezonder uitzien. Als je dol bent op je overwoekerde tuin en niet wilt dat deze zijn natuurlijke uitstraling volledig verliest, kun je gewoon warme tinten mulch toevoegen om je favoriete planten te accentueren, zonder al te veel randen te maken.

Verdeel en houd over-uitbundige soorten in bedwang

Soms kunnen zelfs je favoriete planten het te goed doen. Als ze omhoog zijn geschoten, zich hebben verspreid en nu gebieden beginnen over te nemen die bedoeld zijn voor andere planten, kan het tijd zijn om ze een beetje in toom te houden. Maak je geen zorgen, ze zullen er nog steeds zijn, het is alleen dat ze niet overal zullen zijn.

Begin met het terugsnoeien of indien nodig het uittrekken van de planten op plaatsen waar u ze niet wilt. Dit is vooral belangrijk bij vaste planten (planten die na meer dan twee jaar terugkomen), die zich in de loop van de tijd echt kunnen vermenigvuldigen. Het makkelijkst is om dit in de herfst aan te pakken. Dan zijn hun bladeren namelijk afgestorven. In sommige gevallen kunnen hun wortels samengeklonterd zijn, dus als je de helft van de bestaande planten wilt behouden, moet je het hele perceel uitgraven, ze verdelen en dan de gewenste planten opnieuw planten.

Om ervoor te zorgen dat hetzelfde niet opnieuw gebeurt, moet je manieren bedenken om ze in de daarvoor bestemde gebieden te houden. Een optie voor kleinere planten is om ze over te zetten naar sierbakken. Bij grotere planten, zoals heesters, realiseer je je misschien dat ze gewoon op de verkeerde plek staan ​​en dat je ze graag ergens anders snel zou laten groeien. Misschien wilt u ze bijvoorbeeld uit bloembedden en naar een buitenrand verplaatsen.

Voor de langetermijn

Nu je tuin er weer super uitziet, hoe zorg je ervoor dat dat zo blijft? Je hebt overenthousiaste vaste planten uitgedund of in bedwang gehouden, je gazon weer een duidelijk gedefinieerde vorm gegeven en in beplante gebieden doet mulch zijn steentje bij om onkruid te ontmoedigen. Dat laat alleen de kwestie van het onderhoud over. Als uw (voorheen) overwoekerde tuin het gevolg was van een gebrek aan tijd van uw kant, of te veel andere dingen aan uw hoofd, zou u baat kunnen hebben bij het verminderen van uw werklast bij het tuinieren. Een robotmaaier kan u helpen om het gazon automatisch onder controle te houden, zodat u meer tijd heeft voor creatievere projecten wanneer u terugkeert naar de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *